Kerek harmincöt éve annak, hogy meggyilkolták John Lennont, a Beatles egykori legendás tagját. Gerendás Péter az IMAGINE – Seholsincs ember című versszínházi performansszal korunk egyik legnagyobb hatású zeneszerzője halálának állított emléket december 8-án az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. 

Felütésként hadd idézzek egy részletet egy 2003-as fórum bejegyzésből! „Gerendás Péter az érzelmek világában tud egészen eredetit nyújtani, ott tudja bűvkörébe vonni a rajongóit, akik talán maguk sincsenek tisztában azzal, miért is hat olyan rendkívüli erővel Péter muzsikája, miben is rejlik koncertjeinek senki máséval nem összehasonlítható hangulata.”  Honnan ered ez a bizonyos hangulat?

Talán én vagyok a legkevésbé kompetens abban, hogy elemezzem a koncertjeim hangulatát, értékeljem a saját munkásságomat. De a lényege az egésznek, hogy szeretem, amit csinálok, szeretem a közönségemet. Soha nem tekintettem munkának a zenélést, mindig is egy csodálatos áldásnak tartottam, hogy ezzel foglalkozhatok. Akkor vagyok boldog, ha azt látom, hogy a közönségem is az. Teljesen mindegy, hogy egy kis helyről, vagy egy nagy koncertteremről beszélünk, mindig az a célom, hogy a közönség minél jobban érezze magát. 

Fotó: Fülöp Dániel 

A koncerteken mind az előadó, mind pedig a közönség számára is fontos az energiaáramlás. Ezt te hogyan éled meg? 

Mind a mai napig, ha felmegyek a színpadra, érzek egyfajta feszültséget, ami aztán persze hirtelen egyik pillanatról a másikra pozitív irányú feszültséggé változik. Különleges, feldobott hangulatba kerül ilyenkor az ember és semmi másra nem koncentrál, csak a feladatra, hogy a koncert minél jobban sikerüljön. Az, hogy éppen milyen hangulata van az előadónak, hogy beteg-e, vagy magánéleti problémái vannak, az nem számít.  Amikor öt év különbséggel elvesztettem szüleimet, mind a két alkalommal zenéltem aznap este. Egészen biztos vagyok benne, hogy senki nem vette észre rajtam, hogy éppen min megyek keresztül. Ez sem a zenésztársaimra, sem a közönségre nem tartozik.

Gyerekeiddel már régóta együtt zenélsz. Olvastam egy korábbi interjúban, hogy semmiképpen nem akartok a Kelly Familyhez hasonlítani. Akkor még csak Dani fiad zenélt veled, ma már többen vagytok. Most hogy látod ezt a kérdést?

Kilenc gyerekemből öt foglalkozik zenével és a mi együttzenélésünkben az a legfontosabb, hogy a Kelly Familyvel ellentétben semmi közünk nincs a show-businesshez. Amikor hívnak minket, szívesen megyünk játszani. Boldog vagyok, hogy együtt zenélhetek  a gyermekeimmel, egy apának ez egy különleges érzés. Ha asztalos lennék, és a gyerekeim kiválóan tudnának gyalulni, vagy széklábat, asztalt faragni, akkor is nagyon büszke lennék rájuk. Az az érzésem, hogy ilyen szempontból is óriási szerencsém van…

Fotó: Fülöp Dániel

Napra pontosan harmincöt éve lőtték le John Lennont, a huszadik század egyik legnagyobb hatású előadóművészét. Seholsincs ember címmel „élőzenés-élőemberes versszínházi performansszal" tisztelegsz emléke előtt az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. Mit kell tudni az előadásról?

John Lennon emlékére már tartottam egy koncertem a Kongresszusi Központban még 2003-ban, azon az estén az akkor hat éves Dani fiam ült a dobok mögött. Mindig is készültem rá, hogy színházi előadás formájában is megemlékezzek munkásságáról. Koltai Judit, a Holdvilág Kamaraszínház igazgatója keresett meg ötletével, hogy Lennon halálának harmincötödik évfordulójára előadást tervez a József Attila Művelődési Központba. Én pedig nagy örömmel elvállaltam.

Sosem fogom elfelejteni azt a napot, amikor meggyilkolták John Lennont. Aznap éppen a saját zenekarommal próbáltam egy gyárnak a klubjában. Reggel mentem a próbára, és ott mondta az egyik tag, hogy Lennont lelőtték. Halálával az egész világ megváltozott és szertefoszlott a remény, hogy a Beatles valaha újból összeálljon.

Lennon dalain kívül miből fog állni az előadás? Mi fog történni a színpadon?

Lennonnak sajátos humora volt, ami írásaiban is pregnánsan a felszínre kerül. Nyelvi leleményességgel figurázta ki az emberi természetet, így születtek meg a viccesebbnél viccesebb alkotások. Mivel prózai munkásságát nagyon kevesen ismerik, úgy gondoltam, slágerei mellett ezeket is beépítjük az előadásba. Persze nem fogjuk a teljes életművét előadni, de igyekszünk átfogó képet nyújtani munkásságáról. Az előadás Kókai János rendezésében kerül színpadra.

John Lennon: Four eyed guitar player

Hamar kiderült számomra, hogy a Beatles nagy hatással volt rád, manapság miket hallgatsz?

Az autómban sokat hallgatok klasszikus zenét, ami mindenképpen egyfajta változást jelent a korábbi zenehallgatási szokásaimhoz képest. Azért hallgatok szívesen klasszikusokat, mert ez a fajta muzsika nem tudja befolyásolni zenei stílusomat. De nyitott vagyok mindenre… Nagyon szeretem például Stinget, és ha új lemeze jelenik meg, azt egyből megveszem.

Fotó: Fülöp Dániel 

Hogy látod, milyen helyzetbe csöppennek a frissen induló zenekarok, mint például a Bolida, vagy a KanCow Boys?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Minden új együttesnek el kell döntenie, hogy a zenélésre megélhetési forrásként, vagy örömforrásként tekint. Mindenképpen azt tanácsolnám nekik, hogy ne tegyenek fel mindent egy lapra, hanem legyen egy biztos megélhetési forrásuk, ami mellett tudnak zenélni. Persze ez egy 22-es csapdája, mert aki napi nyolc órát dolgozik, annak roppant nehéz beosztani a megmaradt idejét, energiáját.

Tehát meg tudsz élni a zenélésből.

Amikor gyerekkoromban megkerestem a velem egy házban lakó Gonda János tanár urat,  hogy adjon tanácsot, azt mondta: a zenészek csak nagyon kis százaléka él meg kizárólag zenélésből. Akiknek sikerül, nagyon boldogok a zenélés miatt, a nagyobbik százalékuk viszont boldogtalan és egész életében szenved. Tehát azt tanácsolom a fiataloknak, hogy soha ne keseredjenek el azon, hogy valami jót csinálnak és esetleg a siker nem olyan gyorsan érkezik, mint ahogyan ők megérdemelnék az adott pillanatban. Örülni kell minden aprócska sikernek, ami éri az embert. Azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a siker nem mindig egyenesen arányos a tehetséggel, néha pont fordított arányban állnak egymással. A magyar zenében vannak olyan ikonok, akik számomra tiszteletreméltók, olyanok,  akik évtizedek óta kiemelkedő minőséget tesznek le az asztalra. Vagy nézzük akár az ígéretes fiatalokat, akik csak néhány éve, vagy fél éve kiválóan zenélnek.

Fotó: Fülöp Dániel

Mondanál néhány példát?

Nagyon sok tehetséges fiatal zenekar van ma Magyarországon. Nemrég hallottam a Mörk nevű zenekart, akik teljesen lenyűgöztek, csodálatos, amit csinálnak! Nagy jövőt jósolok nekik, és ha találnak egy jó menedzsert, aki elhelyezi őket a megfelelő helyekre, s ez párosul a közönség szeretetével, akkor nyert ügyük van. Angolul énekelnek, tehát minden esélyük megvan rá, hogy népszerűek lesznek, nem csak a határon túl, hanem itthon is! Nagyon kívánom nekik, mert magas színvonalon muzsikálnak!

Ránéztem a honlapodon a koncertnaptárra. Azt kell mondjam, hogy nem panaszkodhatsz a fellépéseidet illetően, szinte az egész decembered be van táblázva.

Az az igazság, hogy a december mindig nagyon jó időszaka az évnek. Nagyon örülök, hogy idén is ilyen szépen alakult, nagy öröm ez számomra.

Fotó: Fülöp Dániel 

És a többi hónappal mi a helyzet? Változott valami a három évvel ezelőtti állapothoz képest?

A három évvel ezelőtti állapot nem arról szólt, mint amivé azt a média tette. Részemről nem panaszkodás volt, csak szerettem volna egy jelenségre rávilágítani. Ez a jelenség pedig az, hogy a művészek a zenéből élnek és nekik ugyanúgy meg kell venniük a hétköznapi életükhöz szükségesek dolgokat, függetlenül attól, hogy éppen divatban vannak, vagy sem. Mert attól még, hogy valaki nem arénákban lép fel, neki is be kell fizetnie a gázszámlát. Én nem vártam csodára, hanem megoldottam a helyzetet azzal, hogy időnként kimegyek hajóra zenélni. Idén ősszel két hónapot egy tengeri hajón zenéltem és nemsokára ismét elmegyek egy Karib-tengeren közlekedő hajóra. Nem vagyok „csodaváró”, mert a családom eltartása kőkemény feladatot jelent számomra. Február végéig itthon vagyok, és ebben az időszakban igyekszem minél többet koncertezni. Amikor majd májusban hazajövök, szeretném ismét folytatni a zenélést, mert semmiképpen sem szeretném elveszíteni a kapcsolatot az itthoni közönségemmel.

*

Ha most a helyemben lennél kivel készítenél interjút?

Zentai Márkkal (Mörk) készítenék interjút, a már említett okok miatt!

Szöveg: Tompos Vince