Évzáró koncertjére készül a Blahalouisiana, akiknek a napokban jelent meg legújabb klipjük a Túl távol, elég közel című dalukhoz. Adott volt hát, hogy beszélgessek kicsit az aktualitásokról a december 28-án az Akváriumban fellépő zenekar énekesnőjével, Schoblocher Barbival.

Fotó: Nagy Marcell

„A dal szövegét Szaja a szólógitárosunk írta. Igazából arról szól, hogy mi mind együtt vagyunk ebben az egészben és függünk egymástól a legegyszerűbb és legmélyebb értelemben. Ezt a dalt sokszor átírtuk, mire megszületett a végleges verzió. Régebben egy dalírós estén Jancsó (a zenekar basszusgitárosa) versére írtunk egy dalt, aminek a refrénjét nagyon erősnek éreztük, de valahogy mégsem működött. Már majdnem elengedtük, mikor ezt a dallamot áttettük a Túl távol, elég közelbe, és az elkezdett megszólalni.”

A dalhoz tartozó klipet Damokos Attila rendezte, aki számtalan magyar zenekarral dolgozott együtt: rendezett már klipet például az Ivan and the Parazolnak, a Margaret Islandnek, és Zsédának is. „Nagy Marcell operatőr az előző klip kapcsán írt, hogy szívesen dolgozna velünk, így írtam neki a dalról. Egyszerű letisztult képi világot szerettünk volna és ez meg is valósult. Mint eddig mindig, most is teljesen rábíztuk a koncepció kitalálását a rendezőre és bár voltak nehéz pillanataink a helyszín miatt, végül nagyon szeretjük a végeredményt.”

A Petőfi Rádió Top 40-es listáját több hétig vezető dal egyébként a jövő évre tervezett albumuk előfutára is. „Sok ötlet van, de kész dalok még nincsenek. Az Akvárium után visszahúzódunk és csak márciusban fogunk újra koncertezni. Pár dologban biztosak vagyunk, például hogy hol és kivel szeretnénk dolgozni, de erre a kérdésre térjünk vissza mondjuk két hónap múlva és akkor biztosan sokkal bővebben fogok tudni válaszolni.” 

Ahogyan Barbi mondja, a telet a zenekaron belül csupán „csukd be-csukd be!” időszaknak hívják, mert amikor egy vidéki klubkoncertről hazafele megállnak a busszal, annyira hideg van, hogy mindenki elkezd kiabálni a kiszálló társainak. „Persze velem az élen, mert nagyon nem bírom a hideget, viszont ilyenkor sokkal több időt töltök a lakásba zárkózva így sokkal több zenét hallgatok rituálé jelleggel. Egyre jobban azt érzem, hogy szükségem van erre az időszakra, hogy egy kicsit elszigeteljem magam a világtól. Nem azért, hogy feltöltődjek, hanem hogy kiürüljek. Feldolgozom az előző évben történteket, hogy a következőben annál több új impulzust tudjak befogadni.”

Fotó: Hermán Fanni

További érdekesség, hogy a zenekar a közelmúltban elnyerte a Magyar Fesztiválok Felfedezettje Zenekarok Közönségdíját a Goldenfeszten. „Ezen a díjon nagyon meglepődtünk és iszonyatosan hálásak vagyunk érte! Alig várom, hogy végre nyár legyen és a fesztivál színpadokon bebizonyíthassuk, hogy valóban méltóak vagyunk rá.”

Mi is várjuk már!

T.V.